Piec konwekcyjno-parowy to niezbędne wyposażenie lokalu gastronomicznego. Krótszy czas obróbki produktów, niska awaryjność, łatwa konserwacja, a przy tym możliwość podniesienia jakości potraw – takie piece elektryczne mają wiele zalet. Zastanawiasz się, który model wybrać? Pod jakim kątem porównywać ze sobą piece konwekcyjno-parowe? Wyjaśniamy i podpowiadamy.
Piec konwekcyjno-parowy najważniejsze funkcje
Profesjonalny piec konwekcyjno-parowy to urządzenie, które łączy dwie metody obróbki potraw. Są to:
- konwekcja, a zatem obróbka gorącym powietrzem – klasyczne piece konwekcyjne działają na zasadzie wtłaczania i cyrkulacji gorącego powietrza do komory, co wytwarza jego poziomy obieg;
- obróbka parą wodną – piece konwekcyjno-parowe są wzbogacone o tę dodatkową funkcję; jej zastosowanie pozwala przyspieszyć czas przygotowania potraw, a jednocześnie zapobiec ich nadmiernemu wysychaniu.
Warto przy tym wspomnieć, że piece konwekcyjno-parowe pozwalają na zastosowanie różnych technik obróbki: począwszy od klasycznego pieczenia, przez grillowanie, smażenie, aż po gotowanie, blanszowanie, odgrzewanie (regenerację), a nawet wędzenie. Wiele zależy oczywiście od tego, jaki piec konwekcyjny gastronomiczny z funkcją pary wodnej został wybrany.
Zastosowanie pieców konwekcyjno-parowych
Zakup pieca konwekcyjno-parowego to dobry wybór do niemal każdego lokalu gastronomicznego, w którym są podawane dania na gorąco. Takie urządzenie zapewnia:
- wyraźne ograniczenie kosztów eksploatacji – piece konwekcyjno-parowe mają zasilanie elektryczne, ale nowoczesne modele zużywają znacznie mniej energii; ich zastosowanie pozwala również ograniczyć ilość tłuszczu zastosowanego do przygotowania potraw czy zużycie wody;
- oszczędność miejsca – profesjonalny piec konwekcyjno-parowy może zastąpić kilka urządzeń w procesie gotowania;
- wyższą jakość przygotowywanych posiłków – piece konwekcyjno-parowe zapewniają równomierną temperaturę obróbki i optymalną soczystość potraw; sprawiają, że łatwiej jest wydobyć pełnię smaku dań oraz uzyskać optymalny poziom wypieczenia mięs czy ryb;
- relatywnie niską awaryjność i łatwą konserwację, zwłaszcza gdy wybierze się piec mający funkcję samooczyszczania (automatyczny system myjący).
Jak zatem widać, w gastronomii piece konwekcyjno-parowe to obecnie standard i warto rozważyć inwestycję w taki sprzęt. Pomimo że początkowy wydatek może się wydawać wysoki, późniejsze korzyści z eksploatacji takiego sprzętu, choćby mniejsze zużycie prądu, przełożą się na wymierne korzyści – zarówno funkcjonalne, jak i finansowe.
Jak wybrać piec konwekcyjno-parowy?
Zakup pieca konwekcyjno-parowego to poważna inwestycja. W związku z tym przed podjęciem decyzji warto uważnie przyjrzeć się parametrom urządzeń przystosowanych dla branży gastronomicznej. Oto cechy, na które trzeba zwrócić uwagę.
Pojemność i rozmiar pieca konwekcyjno-parowego
Piece konwekcyjno-parowe są dostępne w różnych rozmiarach. Wybierając optymalny, warto wziąć pod uwagę nie tylko dostępność miejsca w kuchni lokalu. Trzeba spojrzeć również na skalę prowadzonej działalności oraz przewidywaną intensywność gotowania w godzinach szczytu. Pod tym względem należy ocenić zarówno wymiary zewnętrzne urządzenia (mierzone w calach), jak i zapotrzebowanie na wewnętrzną przestrzeń.
Wskazówka! Zwróć też uwagę na dostosowanie pieca do wymiarów stosowanych pojemników i blach – np. GN 1, GN 2 3 – lub dobierz te akcesoria już po zakupie nowoczesnego urządzenia. Te elementy muszą być kompatybilne z piecem konwekcyjno-parowym.
Tryby pracy: piec konwekcyjny, konwekcyjno-parowy, parowy
Odpowiednie urządzenie umożliwi gotowanie potraw na wiele sposobów. Warto więc sprawdzić, czy model pieca konwekcyjno-parowego, który wybierasz, zapewnia możliwość wyboru kilku trybów pracy. Mogą to być np. tryb parowy, konwekcyjny, kombinowany, ale również funkcje grilla czy sous-vide (do obróbki próżniowej w niskiej temperaturze).
Systemy wentylacji i filtracji w piecu konwekcyjno-parowym
Sprawdź, czy wentylatory urządzenia zapewniają np. funkcję odwracania kierunku. Im wydajniej będą pracować, tym lepszy będzie rozkład ciepła podczas obróbki potrawy. Pomogą również w zachowaniu równomiernej temperatury w trakcie procesu pieczenia.
Natomiast filtry umożliwiają separację zapachów – a zatem nie dopuszczają do mieszania się aromatów różnych dań piekących się w tej samej komorze. Najważniejsze są te, które pozwalają na wyłapywanie drobinek tłuszczu.
Równie istotne będą efektywność energetyczna i rozwiązania ułatwiające konserwację urządzenia.
Zapraszamy do Pro-Gastro!
Potrzebujesz pomocy przy doborze właściwego pieca konwekcyjno-parowego? Podejmij świadomą decyzję z Pro-Gastro. Zapewniamy całe wyposażenie w jednym miejscu oraz kompleksowe wsparcie – od projektu technologicznego, przez sprzedaż, po montaż urządzeń, szkolenie z ich obsługi i serwis. Zadzwoń lub napisz, aby dowiedzieć się więcej o ofercie.