Wymogi sanepidu dla małej gastronomii

Myślisz o otwarciu food trucka albo małej budki ze street-foodem? Wzrost popularności „ulicznego jedzenia” sprawia, że to może być dobry pomysł na biznes. Pamiętaj jednak, że jako właściciel lokalu gastronomicznego musisz spełnić określone wymogi sanepidu. Co zrobić, aby był możliwy odbiór lokalu gastronomicznego? Jakie są wymogi wobec barów szybkiej obsługi i ogólniej małej gastronomii? Wyjaśniamy.

Co zalicza się do małej gastronomii?

Mała gastronomia to kategoria, do której zaliczają się lokale, w których serwuje się szybko przygotowywane posiłki: przyrządzane na miejscu z półproduktów lub gotowe i tylko podgrzewane.

To właśnie do tej kategorii zaliczą się np. takie lokale gastronomiczne jak food trucki, bary szybkiej obsługi, wszelkiego rodzaju budki oraz np. stoiska na wyspach w galerii handlowej. Różnica pomiędzy małą gastronomią a dużą polega właśnie na procesie przygotowywania potraw. W dużej gastronomii wszystkie dania są przygotowywane od podstaw.

Jak możesz się domyślić, wymogi sanepidu dla małej gastronomii są mniejsze niż wobec „pełnoprawnych” restauracji. Nie oznacza to jednak, że nie musisz spełnić określonych wymagań prawa żywnościowego obowiązujących w branży gastronomicznej, aby mieć szansę na odbiór sanepidu.

Jakie są najważniejsze wymogi sanepidu dla małej gastronomii?

Czego potrzebujesz, aby wpisać się w regulacje prawne i spełnić wymogi sanepidu dla małej gastronomii? Oto najważniejsze elementy, o których trzeba pamiętać.

Wymiary, jakim powinny odpowiadać budynki w małej gastronomii

Zacznijmy od najważniejszego, a więc od wymogów sanepidu dla małej gastronomii. Muszą im sprostać budynki lub obiekty, w których będzie prowadzony lokal. I tak, przestrzeń:

  • w części sanitarno-higienicznej musi mieć minimum 2,5 m wysokości;
  • wysokość lokalu w części produkcyjnej (tj. na kuchni) musi wynosić minimum 3,3 m.

Wymogi sanepidu – powierzchnie spełniające wymagania sanepidu

Dobierając meble gastronomiczne oraz sposób wykończenia ścian i podłóg w obiekcie, zwróć uwagę na materiały wykonania poszczególnych elementów. Wymogi sanitarne dyktują, aby blaty robocze oraz inne przestrzenie były bezpieczne w kontakcie z żywnością, a także łatwe do utrzymania w czystości. Projekt małej gastronomii musi uwzględniać te kwestie.

Dostęp do wody w małej gastronomii

Lokal z obszaru małej gastronomii musi mieć dostęp do ciepłej i zimnej wody o jakości zapewniającej zachowanie optymalnych warunków zdrowotnych żywności. Woda powinna być zdatna do spożycia niezależnie od tego, czy i w jakim stopniu jest wykorzystywana podczas przygotowywania potraw.

Odpowiednia wentylacja w branży gastronomicznej dla małych lokali

Kolejny niezbędny element to sprawny system wentylacji, zapewniający efektywne odprowadzanie oparów podczas obróbki produktów. Często potrzebny będzie więc np. okap.

Rozwiązania zapewniające bezpieczeństwo żywności

Z perspektywy wymagań sanepidu dla małej gastronomii istotne są wszystkie kwestie związane z bezpieczeństwem przechowywania żywności. Chodzi zatem np. o dostęp do odpowiedniej klasy chłodni oraz mroźni – takich, które dają możliwość precyzyjnej kontroli temperatury i jej monitorowania. Istotne jest również odseparowanie przestrzeni sanitarno-higienicznej od strefy przechowywania żywności i jej przygotowywania. Chodzi np. o wyeliminowanie ryzyka kontaktu środków chemicznych stosowanych do czyszczenia lokalu z pożywieniem.

Wymagania sanepidu dla małej gastronomii – pracownicy

Jak każdy lokal gastronomiczny, również ten niewielki musi spełniać wymogi ustawowe odnośnie do stanu zdrowia oraz przeszkolenia pracowników. Każda osoba zatrudniona musi legitymować się ważną książeczką zdrowia, a także przejść szkolenie BHP. Warto również zorganizować szkolenie GHP, aby cały zespół wiedział, w jaki sposób przestrzegać wymogów państwowej inspekcji sanitarnej w odniesieniu do higieny czy dezynfekcji.

System HACCP

Istotnym wymogiem, któremu podlegają również małe lokale gastronomiczne, jest konieczność wdrożenia systemu HACCP. Ważne jest więc m.in. określenie krytycznych punktów kontroli, dostosowanie procesów technologicznych do wymogów HACCP, a także sporządzenie odpowiedniej dokumentacji.

Otwierasz lokal gastronomiczny? Zapraszamy na konsultację do Pro-Gastro!

Pomożemy Ci w przygotowaniu profesjonalnego planu technologicznego lokalu gastronomicznego dla sanepidu. Dzięki współpracy z nami spełnisz wymogi sanepidu dla małej gastronomii i unikniesz problemów w czasie urzędowej kontroli organów państwowej – czy to przed otwarciem lokalu, czy już w trakcie jego prowadzenia. Zapraszamy do kontaktu!

Powiązane posty

Leave a Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.