Jeśli masz w planach otwarcie restauracji lub baru, czeka Cię spora inwestycja na start. Dlatego
warto zadbać o to, aby każda złotówka włożona w nowy punkt przyniosła zysk i zapewniła
komfortową, ergonomiczną pracę. Jak wyposażyć lokal gastronomiczny w rozsądny sposób?
Skorzystaj z podpowiedzi naszych ekspertów. Zobacz, co jest niezbędne na start.
Jakie elementy wyposażenia kuchni są niezbędne?
Kuchnia to serce Twojego lokalu gastronomicznego. Dlatego trzeba zadbać o jej odpowiednie
wyposażenie. Będzie się ono różnić w zależności od tego, jakie menu oferujesz gościom. Jednak
podstawowe elementy ekwipunku są dość podobne. W tej przestrzeni muszą się znaleźć:
- urządzenia grzewcze – podstawą będzie kuchenka z palnikami, ale przydatna może być
również płyta grillowa; na liście must-have nie może też zabraknąć pieca, najczęstszy wybór
to jeden z modeli konwekcyjno-parowych; - meble gastronomiczne – to one pozwolą utworzyć ciąg, w którym będzie można wygodnie,
bezpiecznie i higienicznie pracować; muszą one spełniać wymogi HACCP, dlatego większość
elementów będzie wykonanych ze stali nierdzewnej, która jest łatwa do czyszczenia i nie
wchodzi w reakcje z żywnością; podstawa to solidne blaty robocze; - urządzenia chłodnicze i mroźnicze – lodówka i zamrażarka powinny dawać możliwość
precyzyjnej kontroli temperatury i być przystosowane do umieszczania w nich kuwet oraz
innych większych pojemników z produktami; pamiętaj przy tym, że chłodnia czy mroźnia wkuchni wcale nie musi być jedyną w lokalu – to miejsce przeznaczone do przechowywania
składników do dań przyrządzanych danego dnia; - zmywarka oraz duży zlew – tzw. „zmywak” to również istotne miejsce w kuchni, a wydajne
mycie garnków oraz naczyń pozwalają na sprawną obsługę kolejnych stolików.
Potrzebne jest również podstawowe wyposażenie. Chodzi zatem o garnki, patelnie, sztućce i
wszelkiego rodzaju akcesoria niezbędne do przygotowywania posiłków, np. szatkownice, obieraczki,
krajalnice, tzw. wilki do mięsa i wiele więcej. Ich zakres musisz dostosować do specyfiki lokalu. Innych
rozwiązań będzie potrzebować lokal z sushi, a innych pizzeria.
Zaplecze gastronomiczne a przechowywanie
Istotnym miejscem w lokalu gastronomicznym jest również zaplecze. Powinno obejmować ono
przestrzeń do przechowywania produktów niewymagających niskich temperatur (np. suchych, takich
jak kasze, ryż, makaron, mąka, cukier czy strączki) oraz tych, które potrzebują odpowiedniego
środowiska.
Dlatego na zapleczu powinny się znaleźć:
- pojemne i funkcjonalne regały gastronomiczne, przystosowane do przechowywania
przemysłowych ilości produktów; - duża chłodnia oraz mroźnia – pojemność tych urządzeń należy dostosować do skali
działalności; duży lokal z kilkudziesięcioma stolikami może potrzebować chłodni/mroźni typu
walk-in, podczas gdy małe bistro – jednego urządzenia o odpowiedniej pojemności.
Jak wyposażyć zaplecze gastronomiczne – podsumowanie
Jak widzisz, lista wyposażenia kuchni i zaplecza gastronomicznego jest długa i znajdują się na niej
produkty z różnych kategorii. Jeżeli chcesz zaoszczędzić czas, nerwy oraz pieniądze, najlepiej będzie
zamówić wszystko u jednego partnera. Współpracując z Pro-Gastro, możesz się cieszyć:
- kompleksową pomocą przy doborze odpowiednich produktów – możesz liczyć na doradztwo
doświadczonych ekspertów, którzy dobiorą kompatybilne ze sobą elementy, zgodnie z
potrzebami Twojego lokalu; - pełną koordynacją dostawy wszystkich elementów – zostanie rozplanowana tak, aby
urządzanie lokalu następowało krok po kroku; - wsparciem montażowym – dzięki temu wszystkie urządzenia i elementy wyposażenia będą
umieszczone w kuchni zgodnie z przepisami bezpieczeństwa oraz wytycznymi producenta. W
efekcie pojawi się problem z ich uruchomieniem ani z awarią, która unieruchomi Cię na start; - atrakcyjnymi warunkami cenowymi – duże zamówienie może oznaczać atrakcyjne zniżki,
dzięki którym zaoszczędzisz.
Potrzebujesz pomocy przy doborze wyposażenia dla swojego lokalu gastronomicznego? Pomożemy Ci przygotować projekt zaplecza kuchennego, dobierzemy odpowiedni sprzęt i zamontujemy go – wszystko, wraz z serwisem, czeka w jednym miejscu. Zadzwoń lub napisz i uzyskaj wycenę bez zobowiązań!